Friday, June 11, 2010

Catetan Hina (73)

khasiat petai.Strok.
Berdasarkan penelitian yang diperolehi daripada The New England Journal of Medicine mendapati amalan memakan petai setiap hari berupaya menurunkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40 peratus.

Merokok.
Petai dikatakan berupaya membantu individu yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat di dalam petai dikatakan berupaya membantu tubuh sembuh cepat daripada ketagihan nikotin.

Anemia.
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai berupaya menstimulasi pembentukan sel darah merah sekali gus mengurangkan derita pesakit anemia.

Sembelit.
Petai memiliki kandungan sera yang tinggi. la membantu memudahkan proses pencernaan sekali gus mengelakkan masalah sembelit.

Kegemukan.
Hasil kajian yang dilakukan oleh Institut Psikologi Austria, mendapati tekanan yang dialami akibat kerja menyebabkan ramai yang memilih coklat untuk mengurangkan tekanan. Begitu pun, makanan tersebut sebenarnya membuatkan anda berhadapan dengan masalah kegemukan. Amalan memakanan petai berupaya mengatasi masalah kegemukan.

Depresi.
Petai dipercayai dapat mengurangkan depresi. Ini kerana ia mengandungi Trytophan yang berupaya merubah mood seseorang menjadi lebih relaks dan tidak tertekan.


maklumat mengenai khasiat petai ini telah dirembat di sini


Cium Mulot.
kehebatan petai juga boleh menggagalkan misi pasangan-pasangan 'pervert' untuk bercomolot dikhalayak ramai mahupun di bawah tangga-tangga shopping complex. ok, yang ini gua tambah."baby jom cium mulut." - honey

"takmau laa honey." - baby

"kenapa baby?" - honey

"mulut honey bau petai laa." - baby

"ohh ok." - honey
cium jugak. tapi tutup mata, tahan nafas panjang. lepas tu lekas-lekas berkumur.

No comments:

Post a Comment